Gastouderopvang

Een gastouder is iemand die in de eigen huiselijke kring een kleine groep kinderen opvangt. De gastouder kan ook zelf kinderen hebben, zodat de gastkinderen gewoon meedraaien binnen het gezin. Een gastouder vangt tegen betaling kinderen op van werkende of studerende ouders.

Gastouder zijn betekent dat u de verzorging en opvoeding van de ouders uit handen neemt, op het moment dat zij beiden werken of studeren. Het ritme van het kind wordt zoveel mogelijk gewaarborgd en het kind krijgt op tijd eten en drinken, een schone luier en gaat lekker slapen, buiten spelen of gaat er lekker op uit.

Het aantal kinderen dat u, als gastouder, tegelijk mag opvangen is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, een gastouder mag 5 kinderen opvangen die jonger dan 4 jaar zijn of 4 kinderen jonger dan 2 jaar, waarvan maximaal 2 kinderen onder 1 jaar. Hierbij tellen eventuele eigen kinderen van de gastouder onder de tien jaar ook mee. De wet kinderopvang heeft hier duidelijke regels voor opgesteld. De veiligheid van de kinderen staat hierin voorop. Ook in een kinderdagverblijf gelden soortgelijke regels.

STARTEN ALS GASTOUDER

Om als gastouder aan de slag te kunnen, moet u aan een aantal regels voldoen voordat u aan de slag kunt. Allereerst moet u beschikken over een geschikt diploma, een certificaat EHBO voor kinderen en een geldige VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en ingeschreven worden in het Personen Register Kinderopvang.

Ook uw huisgenoten van 18 jaar en ouder en personen die tijdens de opvang structureel aanwezig zijn, moeten een VOG aanvragen en ingeschreven worden in het Personen Register Kinderopvang.

Uw woning wordt een opvanglocatie, welke moet voldoen aan alle eisen en er moet op korte termijn ook daadwerkelijk gastouderopvang door u verzorgd gaan worden. Vervolgens moet u uw opvanglocatie laten registreren in het landelijk register kinderopvang. Dit regelt J/M voor u. Daarna kunt u als gastouder aan het werk.

Heeft u nog geen diploma, dan kunt u via ons de opleiding volgen. Heeft u interesse om als gastouder bij ons aan de slag te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden! 

Inschrijven kan door het Inschrijfformulier gastouder te downloaden, in te vullen en te retourneren via mail of post.