J/M Kinderopvang

Gastouderopvang

Een gastouder is iemand die in de eigen huiselijke kring een kleine groep kinderen opvangt. De gastouder kan ook zelf kinderen hebben, zodat de gastkinderen gewoon meedraaien binnen het gezin. Een gastouder vangt tegen betaling kinderen op van werkende of studerende ouders.

Gastouder zijn betekent dat u de verzorging en opvoeding van de ouders uit handen neemt, op het moment dat zij beiden werken of studeren. Het ritme van het kind wordt zoveel mogelijk gewaarborgd en het kind krijgt op tijd eten en drinken, een schone luier en gaat lekker slapen, buiten spelen of gaat er lekker op uit.

Aantal kinderen

Het aantal kinderen dat u, als gastouder, tegelijk mag opvangen is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, een gastouder mag 5 kinderen opvangen die jonger dan 4 jaar zijn of 4 kinderen jonger dan 2 jaar, waarvan maximaal 2 kinderen onder 1 jaar. Hierbij tellen eventuele eigen kinderen van de gastouder onder de tien jaar ook mee. De wet kinderopvang heeft hier duidelijke regels voor opgesteld. De veiligheid van de kinderen staat hierin voorop. Ook in een kinderdagverblijf gelden soortgelijke regels.

Starten als gastouder

Om als gastouder aan de slag te kunnen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Allereerst moet je minimaal 18 jaar zijn, in het bezit zijn van het juiste diploma, EHBO voor kinderen en een VOG hebben. Daarnaast zijn er nog andere zaken belangrijk, zoals je woning. Onze bemiddelingsmedewerker komt langs voor een intakegesprek. Hierbij worden bovenstaande zaken doorgesproken en ook wat je verwachtingen zijn. Daarna zal de bemiddelingsmedewerker je woning bij langslopen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Hiervan zal een rapportage gemaakt worden en advies gegeven worden om een woning kindvriendelijk te maken. Ook zal onze bemiddelingsmedewerker contact blijven houden gedurende het registratietraject. Daarna komt zij minimaal 2 x per jaar langs voor een voortgangsgesprek en de woninginspectie.

Voorwaarden gastouderopvang

Minimaal 18 jaar

In bezit van geldige VOG en registratie in het personenregister kinderopvang. Dit geldt ook voor volwassen huisgenoten en structureel aanwezigen.

In bezit van gekwalificeerd diploma.

In bezit van EHBO voor kinderen.

Heeft u dit niet, dan is er mogelijkheid om deze via J/M kinderopvang te behalen. Neem hiervoor contact met ons op.

Tarieven

Voor gastouderopvang bestaan de kosten uit 2 delen, het uurtarief van de gastouder en de bemiddelingskosten. Op basis van uw opvangsituatie wordt een offerte gemaakt. Hier komt een gemiddeld uurtarief uit (uurtarief gastouder en bemiddelingskosten). Dit gemiddelde uurtarief is de basis voor de opvang en het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Het maximale uurtarief waar de belastingdienst over 2023 vergoedt, bedraagt € 6,85 voor gastouderopvang. De belastingdienst betaald dus ook mee aan de bemiddelingskosten tot het maximum van € 6,85. Voor 2024 is dit bedrag € 7,24. (vooralsnog)